ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ TRENITALIA ΚΑΙ ITALO

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ TRENITALIA ΚΑΙ ITALO

Προτείνονται νέες γρήγορες συνδέσεις για την Καλαβρία, τη Βασιλικάτα, την Απουλία, τη Σικελία και την Καμπανία.

Η επαναξιολόγηση των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι μία από τις αλλαγές που κάναμε μετά την περίοδο έκτακτης ανάγκης της πανδημίας.

Τα αιτήματα μιας ομάδας των Associazioni e Comitati del Mezzogiorno (Ενώσεων και Επιτροπών του Νότου) υπήρξαν αποτέλεσμα μίας βαθείας επανεξέτασης των παραδειγμάτων στα οποία βασίζονται τα οργανωτικά μοντέλα.

Σε συνάρτηση με τους κοινούς στόχους, η Svimar, η επιτροπή Magna Graecia, η Unione delle Associazioni della Riviera dei Cedri e del Pollino e Ferrovie in Calabria, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Βιώσιμων Υποδομών και Κινητικότητας, Enrico Giovannini, και τον Διευθυντή του Divisione Passeggeri Lunga Percorrenza e Alta Velocità (Τμήματος Επιβατών Μακράς Διαδρομής και Υψηλής Ταχύτητας) της Trenitalia, Paolo Attanasio.

Το θέμα της επιστολής ήταν η πρόταση, ήδη με εκκίνηση από τον προσεχή Ιούνιο, για τη δημιουργία τριών σημαντικών άμεσων συνδέσεων.

Συγκεκριμένα, η Trenitalia ρωτήθηκε σχετικά με:

-τη δημιουργία υπεραστιακής αμαξοστοιχίας μεταξύ του Bari Centrale (Μπάρι) και του Ralermo (Παλέρμο) μέσω Sibari/Paola·

την καθιέρωση για τη θερινή περίοδο μίας αμαξοστοιχείας τύπου διαδρομής FrecciarossaTorino/Milano-Reggio Calabria μέσω Adriatica/Sibari/Paola (σε επέκταση υφιστάμενης διαδρομής που επί του παρόντος πιστοποιείται στην πρωτεύουσα της Απουλίας·

-τη δημιουργία άμεσης σύνδεσης Frecciargento μεταξύ του Ρηγίου Καλαβρίας και της Γένοβας (ενοποίηση υφιστάμενων δρομολογίων)·

Η ιδιαιτερότητα των δυο πρώτων προτάσεων αφορούσε στην προετοιμασία μιας στάσης στην Cosenza (Κοσέντσα), η οποία μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετείται από τρένα μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, μέσω υπηρεσιών που συμπίπτουν με τη Συβαρίτιδα, οι συνδέσεις με τις πόλεις Corigliano-Rossano και Κρότωνα (Crotone), που δεν εξυπηρετούνται ακόμη από ηλεκτροκίνητο δίκτυο. Τέλος, η επέκταση προς την Paola να συμπέσει με την περιφερειακή από την άνω Τυρρηνική Θάλασσα και το Rosario με τα λεωφορεία από τη Λοκρίδα.

Η Βασιλικάτα (Basilicata), η Καλαβρία (Calabria) και η Σικελία (Sicilia) θα έχουν έτσι άμεσες υπηρεσίες σύνδεσης με σημαντικές τοποθεσίες στο κέντρο του βορρά, όπως η Πάρμα (Parma), η Μόντενα (Modena), το Ρίμινι (Rimini), το Ριτσιόνε (Riccione), το Πεσάρο (Pesaro), η Ανκόνα (Ancona) και η Πεσκάρα (Pescara).

Αλλά το πιο καινοτόμο πλεονέκτημα θα ήταν αυτό της σύνδεσης μεγάλων πόλεων στο Νότο όπως το Μπάρι (Bari), η Μεσσήνη (Messina), η Κατάνια (Catania), και το Παλέρμο (Palermo), επεκτείνοντας, με ταυτόσημες υπηρεσίες, την Ιόνια Αψίδα (Arco Jonico) και τη Riviera dei Cedri.

Παράλληλα, εστάλη επιστολή στην Italo-NTV για να ζητηθεί, στον απόηχο των όσων συνέβησαν με την ίδρυση του Frecciargento Sibari-Bolzano, η δημιουργία μιας νέας σύνδεσης ΥΤ (Υψηλής Ταχύτητας) AV Sibari-Milano/Torino.

Σε αυτή την περίπτωση προτάθηκε να θυσιαστεί η στάση στη Napoli Centrale, ήδη ευκαιριακά εξυπηρετούμενη, υπέρ εκείνων της Cosenza και Battipaglia. Επιπλέον, με τη σύνδεση από και προς τον Κρότωνα, η προτεινόμενη υπηρεσία θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των τριών μεγάλων δημογραφικών περιοχών της Ιόνιας Αψίδας (Arco Jonio), της Κοιλάδας του Κράτη (Valle Crati) και του Κόλπου του Πολύκαστρου (Golfo di Policastro).

Η ελπίδα παραμένει ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, όχι μόνο θα ενθαρρυνθεί η διαπεριφερειακή κινητικότητα, αλλά θα υπάρξουν και θετικές αντηχήσεις για τον τομέα του τουρισμού.

Γραφείο Τύπου — Επιτροπή Magna Graecia

μετάφραση στα ελληνικά: mgrecianews.com

Dimitrio Am