Στον Κρότωνα και το Corigliano-Rossano (Συβ.) ψίχουλα, οι ιστορικές πρωτεύουσες τα πήραν όλα

Στον Κρότωνα και το Corigliano-Rossano (Συβ.) ψίχουλα, οι ιστορικές πρωτεύουσες τα πήραν όλα

Το συγκεντρωτικό όραμα της οργάνωσης του κράτους στην Καλαβρία επιβεβαιώθηκε. Είναι αναγκαίο να γίνει επανεξέταση των ενδιάμεσων περιοχών που επηρεάζονται από την παροχή υπηρεσιών και τους συναφείς κλάδους.

Μπορεί επίσης η κυβέρνηση Occhiuto να συνεχίσει να βλέπει τις ιστορικές πρωτεύουσες ως σημείο αναφοράς για τα γραφεία λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μήκος του Ιόνιου άξονα η άρχουσα τάξη φαίνεται να ενδιαφέρεται ελάχιστα για την προώθηση της ιδέας της διπλής πρωτεύουσας (Corigliano-Rossano/Συβ. και Crotone/Κρότωνας) και τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής περιοχής που αγκαλιάζει όλες τις πραγματικότητες της Ιόνιας Αψίδας (Κρότωνας-Καλλίπολη).

Μια νέα επαρχία (Corigliano-Rossano και Κρότωνας) άνω των 400.000 κατ., θα εισέλθει πλήρως στο περιφερειακό πλαίσιο, ενισχύοντας τις αρχές της ίσης εδαφικής αξιοπρέπειας. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτή η περιοχή προορίζεται (όταν πάει καλά) για τον κάλαθο των αχρήστων.

Τα πάντα επικεντρώνονται κατά μήκος του άξονα Κοζέντσα, Καταντζάρο και Ρήγιο Καλαβρίας. Από πανεπιστήμια, έως εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, από κέντρα αριστείας Hub έως νομαρχιακά γραφεία. Και πάλι, από τα συνδικάτα έως τα εμπορικά επιμελητήρια, από τις επαρχιακές διοικήσεις έως τα περιφερειακά και υποπεριφερειακά γραφεία λήψης αποφάσεων. Είναι αυτονόητο ότι ένα συγκεντρωτικό όραμα παράγει οικονομία για την αγορά ακινήτων, στο εμπόριο και στην ανάπτυξη αποκλειστικών περιοχών.

Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη σύλληψη της “Azienda Zero”. Η νέα δημιουργία, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Πρόεδρος της Περιφέρειας, η οποία ετοιμάζεται να συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις λειτουργίες που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα το Τμήμα Προστασίας της Υγείας. Ένας επιχειρησιακός βραχίονας με την εντολή και την εξουσία να αναθέτει Π/Υ, να τους ελέγχει, τις ανάγκες παραγωγής και προσωπικού κάθε μεμονωμένης εταιρείας υγείας και νοσοκομείου. Δεν ξέρουμε αν αυτά που γράφονται είναι καλά ή κακά. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το όραμα της γραφειοκρατίας και η τοποθεσία των κέντρων λήψης αποφάσεων και διοίκησης στην Καλαβρία, παραμένει πάντα υπό την αιγίδα των 3 ιστορικών πρωτευουσών. Το Καταντζάρο, η Κοζέντσα και το Ρήγιο Καλαβρίας για την υποστήριξη της Περιφερειακής Πρωτεύουσας. Προτείνεται το ίδιο σχέδιο που κυβερνά την Καλαβρία για πάνω από 50 χρόνια. Το πλαίσιο αυτό υποστηρίζει την ανάγκη διεξοδικής διοικητικής επανεξέτασης των περιοχών της Καλαβρίας. Να αναπροσαρμοστεί, πράγματι, με βάση τις αρχές της ίσης εδαφικής αξιοπρέπειας.

Ως Ομάδα Jonia-MagnaGraecia, δεν έχουμε κρύψει ποτέ το όραμά μας. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλο. Αποκαλύψαμε από τις πρώτες ώρες την προοπτική μας: να εξισώσουμε τις εδαφικές περιοχές της Καλαβρίας διαμορφώνοντας περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, και η ιστορία το αποδεικνύει περίτρανα, τα μικρά εδαφικά πλαίσια καταπίνονται από τα μεγάλα κέντρα εξουσίας. Έχοντας ιδρύσει επαρχίες όπως αυτή του Κρότωνα πριν από 30 χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι μια κακή δημογραφία και ένα μικρό κομμάτι γης δεν κάνουν τη διαφορά και, συχνά και πρόθυμα, περιορίζονται προτιμολογημένα. Λίγο βορειότερα, η διοικητική συγχώνευση μεταξύ των εξαφανισμένων δήμων Corigliano και Rossano –τουλάχιστον κατά τη σκέψη μας– ήταν και πρέπει να γίνει κατανοητή ως αφετηρία. Η αρχή μιας διαδικασίας με στόχο τη συγκέντρωση των περιοχών της Συβαρίτιδας και Κροτωνιάτιδας κάτω από μια ενιαία επαρχία με διπλή πρωτεύουσα: τον Κρότωνα στα νότια, το Corigliano-Rossano στα βόρεια. Μια πολυκεντρική περιοχή κοντά στις ανάγκες των πολιτών που περιλαμβάνει στις αρμοδιότητές της τη δυνατότητα να υπολογίζεται μεταξύ των διοικητικών και ελεγκτικών κέντρων της περιφερειακής υποδιεύθυνσης. Ένα όραμα – δικό μας – που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά συμφραζόμενα της Καλαβρίας. Ένας επαναπροσδιορισμός των επαρχιακών ορίων που δεν καθοδηγείται από λοφία (γραφειοκρατία) και ματαιότητα, αλλά υποκινείται από την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπρέπειας σε κάθε μεμονωμένη περιοχή. Με τη συνειδητοποίηση ότι δεν δημιουργεί ευημερία μόνο για το πλαίσιο της Ιόνιας Αψίδας, αλλά ότι απελευθερώνει βελτιώσεις σε ολόκληρο το «Σύστημα Καλαβρίας».

Η Ιόνια πολιτική πρέπει να δείχνει ένα ελάχιστο επίπεδο δικαιοσύνης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι πλέον ανεκτό να είναι πάντα στη δεύτερη γραμμή, επιρρεπής στη θέληση των ισχυρών.α

Χωρίς ένα ανανεωμένο σχέδιο ρεγκιοναλισμού, με στόχο τη διόρθωση των στρεβλώσεων του τελευταίου, δεν μπορεί ποτέ να ξεκινήσει μια βαθιά αναθεώρηση του συστήματος. Ως εκ τούτου, η Ιόνιος Άρχουσα Τάξη δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο. Θα συνεχίσει να ικανοποιείται, επομένως, μόνο με υπολείμματα και ψίχουλα. Τόσο το Corigliano-Rossano όσο και ο Κρότωνας ξυπνούν!

Η μόνη διοικητική συγχώνευση των εξαφανισμένων δήμων Corigliano και Rossano πρέπει να θεωρηθεί σημείο εκκίνησης. Η επαρχία του Κρότωνα τόσο αραιή (δημογραφικά και εδαφικά) προορίζεται να υστερήσει σε όλους τους τομείς σε εθνική κλίμακα.

Ενώστε τις δυνάμεις της Σιβαρίτιδας με εκείνες του Κροτωνιάτιδας. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα, η μοναδική, να αλλάξει το παράδειγμα της Ιόνιας Αψίδας.

Γραφείο Τύπου – Ιονία – Μεγάλη Ελλάδα

traduzione in greco: mgrecianews.com

Dimitrio Am